Bästa Kreditkort

Kreditkort Ger En Mer Ekonomisk Frihet

Gratis Kreditkort

Gratis Kreditkort

Här kommer vi ta upp information gällande gratis kreditkort. Begreppet kan kännas missvisande då det generellt syftar till kreditkort utan årsavgift. Vanligtvis är det en avgift som betalas årligen för kreditkort, den avgiften kan ligga på allt mellan 100 kr – 3000 kronor och även över denna summa. Men det finns också kreditkort som är helt avgiftsfria och därmed gratis. Något som är viktigt att tänka på är dock att det tillkommer andra avgifter med ett kreditkort såsom aviavgifter, uttagsavgifter och fördröjningsavgifter ifall du missar att betala en faktura i tid. Därför poängterar vi att gratis kreditkort är utan årsavgiften men andra avgifter förekommer ändå.

Många väljer att ha ett kreditkort med sig i plånboken, kanske om något oväntat dyker upp eller om en extra dyr utgift behöver införskaffas. Det är även fördelaktigt att ha ett kreditkort på grund av det ofta medför ett flertal förmåner såsom reseförsäkring, avbeställningsskydd och många andra typer av försäkringar. Ett kreditkort kan anses vara opassande för en del men om det används på ett sunt sätt kan det faktiskt vara nödvändigt.

Ett kreditkort fungerar som så att du kan handla med pengar du egentligen inte har – det vill säga att det du köper med ditt kreditkort blir som ett lån. Du behöver betala tillbaka summan av det du köper med ditt kreditkort. Vanligtvis görs detta med delbetalning där du får en faktura varje månad. Om du väljer att betala hela beloppet med detsamma och därmed ingen delbetalning så tillkommer inga avgifter och inte heller någon räntekostnad.

Det är alltid bättre att betala summan direkt än att använda sig av kredit men som sagt så kan det vara bra att ha tillgång till ett kreditkort.

Vad menas med gratis kreditkort?

För att inte skapa förvirring benämns alltså ett kreditkort utan årsavgift som ett gratis kreditkort. Utöver den kostnadsfria årliga avgiften så tillkommer fortfarande avgifter såsom aviavgift, påminnelseavgift, effektiva räntor och årliga räntor. Det som är viktigt är att du som kund noggrant läser vilka villkor som gäller för respektive kort innan du tecknar ett avtal. Numera framgår det tydligt vad som ingår med ett kreditkort och vilka kostnader som gäller såväl årligen som varje månad. Vissa kreditgivare erbjuder en gratis månad vilket innebär att du inte behöver betala något den första månaden exempelvis. Men detta betyder inte i praktiken att kreditkortet kan anses som ett gratis kreditkort.

Är det inga kostnader?

Som det nämndes ovan förekommer det kostnader även om kreditkortet anses vara ett gratis kreditkort. Vad som menas med ”gratis” är att du inte betalar någon årsavgift vilket annars brukar vara en avgift på mellan 100-3000 kronor. Det finns även kreditkort med betydligt högre årsavgift men då brukar vanligtvis förmånerna och erbjudandena som ingår med kortet vara väldigt fördelaktiga.

Även om du väljer ett gratis kreditkort kommer det att bli en kostnad för dig varje månad. Du betalar ränta och eventuella avgifter men årsavgiften är exkluderad då den ligger på 0 kronor.

Välja ett gratis kreditkort eller ett vanligt bankkort

Om du går i tankar på att skaffa dig ett kreditkort men är lite osäker på om det är nödvändigt finns det tre frågor du kan ställa dig. När kommer du använda kortet? Uppfyller du kraven för en kreditkortsansökan? Har du en sund inställning till kreditkort? Ett kreditkort är trots allt som ett lån där inköpssumman som görs med kreditkortet behöver betalas tillbaka. Har du inte ett behov av ett kreditkort är det därför väldigt onödigt att införskaffa ett då det enkelt kan missbrukas eller eskalera till att du köper prylar du egentligen inte har råd att köpa.

Ett vanligt bankkort bör alltid vara det primära kortet som används i ett hushåll. Om du däremot önskar en mer ekonomisk trygghet för oförutsägbara händelser så kan ett kreditkort vara ett bra komplement. Det är aldrig bra att ha flera kreditkort utan ett räcker gott och väl. Har du en delad ekonomi med en partner till exempel kan det vara fördelaktigt att diskutera kreditkortsfrågan för att stämma av att man är överens. Ett kreditkort kan trots allt leda till negativa konsekvenser om exempelvis inte fakturorna betalas i tid vilket kan gå så långt till Kronofogden och att kreditvärdigheten blir väldigt låg. En låg kreditvärdighet kan vid ett senare skede skapa problem om du vill ansöka om bostadslån eller andra typer av lån.

Gratis kreditkort Sverige avgifter

Ett kreditkort kommer alltid ha ränteavgifter och övriga avgifter. Det finns givetvis några undantag där korten är helt räntefria. Men om vi utgår från klassiska kreditkort tillkommer alltid räntor och avgifter. Fastän kreditkortet anses vara gratis är det en kostnad som du som kund behöver betala om du nyttjar en kredit. Du behöver förstås inte nyttja den maximala krediten men du får betala räntor och avgifter endast på den nyttjade krediten. Vilka avgifter och räntor som gäller varierar beroende på kreditutgivare och är något som vi tar upp i alla våra kreditkort recensioner. Givetvis vill du ha så låga avgifter som möjligt men det är också bra att ha i åtanke vilka andra förmåner som finns och om avgifterna är rimliga i förhållande till vad du erbjuds.

Förutom räntor kommer du behöva betala till exempel aviavgiften. Hur mycket den ligger på varierar men vanligtvis runt 100 kronor. Denna avgift är möjlig att ta bort om du väljer e-faktura istället. Då får du din månadsfaktura direkt i internetbanken där du kan godkänna och betala den. E-faktura är alltid gratis och om du väljer detta alternativ kommer ingen avifaktura skickas till din adress.

Om du skulle glömma att betala en faktura i tid är det lätt att kostnaderna och avgifterna drar iväg då det tillkommer en dröjsmålsränta, påminnelseavgift och fakturaavgift. Dröjsmålsräntan kan ligga på så mycket som runt 24 % och ju längre tid det tar för dig att betala den försenade fakturan desto högre kommer den slutliga kostnaden att bli.

Vilka är fördelarna med att välja ett gratis kreditkort?

Ett gratis kreditkort innebär inte att det är sämre än något annat kreditkort. Faktum är att du ofta får minst lika bra förmåner fastän kreditkortet inte har någon fast årlig avgift. Vanliga förmåner som ingår i ett kreditkort är exempelvis:

  • Försäkringar såsom avbeställningsskydd och reseförsäkring
  • Bonusar på dina inköp som görs med kortet
  • Rabatter på diverse butiker och företag
  • Du kan få tillgång till flygplatslounger över hela världen och även ”fast track” när du reser
  • Det blir som en ekonomisk trygghet

Dock är det bra att ha i åtanke att kreditkort med högre årsavgift vanligtvis har fler förmåner inkluderade i kortet. Ibland erbjuder dessutom kreditutgivare flera typer av kreditkort för att du ska få en möjlighet att välja det som passar dig bäst. Till exempel klassiskt kreditkort, Gold och Platinum där Platinum är dyrast men där flest förmåner är inkluderade. Det är även vanligt att avgifterna är lägre för de mer exklusiva kreditkorten som har högre årsavgift. Då kan du till exempel slippa uttagsavgiften som kan vara hyfsat saftig beroende på vad ditt uttagsbelopp är.

Gratis kreditkort med bonus

Många gratis kreditkort innebär att du får en bonus på alla dina köp. Detta är en förmån som är vanlig när det kommer till kreditkort överlag. Ett kreditkort med bonus betyder att du får en viss procentuell bonus i samband med att du betalar ett köp med ditt kreditkort. Vanligtvis får du denna bonus utbetald eller så kan du få prylar som är i samma värde som ditt bonusbelopp.

Kreditkort gratis uttag utomlands

Det är vanligt att det är en så kallad uttagsavgift när du gör uttag med ditt kreditkort, det kan vara oavsett om du gör uttag i Sverige eller utomlands. En del kreditkort har dock avgiftsfria uttag vilket i det stora hela kan bespara dig mycket pengar då avgiften ofta är lägst 40 kronor och ofta 3 % av ditt totala uttagsbelopp.

Bästa gratis kreditkort utan årsavgift

I dagsläget finns det faktiskt ett flertal kreditkort utan årsavgift. Fler och fler väljer att erbjuda 0 kronor i årsavgift. Ofta finns det då olika kort att välja mellan där ett är kostnadsfritt medan andra har en årsavgift och då också mer inkluderat i kortet.

Ett kreditkort som är gratis är Norwegian kreditkort och det som är fördelaktigt med detta kortet är att du, trots ingen årsavgift, får reseförsäkring plus avbeställningsskydd när du betalar minst 75 % av din resa med ditt Norwegian kort. Räntan ligger på 19,99 % och den högsta möjliga krediten är 100 000 kronor vilket är relativt högt för en gratis årsavgift.

Ett annat kreditkort som också inte har någon årsavgift är Supreme card classic. Där är den högsta kreditgränsen 30 000 kronor och räntan ligger på 14,36 – 19,32 % beroende på vald kredit. Detta kreditkort är mycket populärt och majoriteten av de som ansöker får sin ansökan beviljad. Något som också bör tas upp är att du får hela 60 dagar räntefritt.

Vem bör välja ett gratis kreditkort?

Vill du ha ett kreditkort och ta del av samtliga förmåner men skippa årsavgiften är ett gratis kreditkort ett bra val. Vanligtvis kan årsavgifterna ligga på några hundra kronor men givetvis finns det även kreditkort med betydligt högre avgift.

Är det ditt första kreditkort kan det därför vara intressant att kolla på vilka alternativ som finns som är gratis. På så vis kan du enkelt se om kreditkort är något för dig eller inte. Ett kreditkort kan dessutom avslutas förutsatt att du har betalat av hela kreditbeloppet. Om du forfarande har delbetalningar att betala kan du säga upp ditt kreditkort men du kommer ändå bli skyldig att betala av hela kreditbeloppet. Du kan dock välja om du vill betala hela summan på en gång och då kommer du inte behöva betala en summa varje månad.

Något som är viktigt när det kommer till gratis kreditkort är att du kollar vilka förmåner som ingår. I vissa fall kan det vara mer fördelaktigt att betala en lägre årsavgift och då få fler förmåner jämfört med ett gratis kreditkort. Givetvis handlar det också om vilka preferenser du har men anledningen till att många vill ha ett kreditkort är just på grund av förmånerna och rabatterna.

Att tänka på när du väljer ett gratis kreditkort

Något att tänka på när du väljer ett gratis kreditkort är att inte stirra dig blind på årsavgiften. 0 kronor är alltid trevligt men i slutändan kan ett gratis kreditkort bli en dyrare historia än ett kreditkort med en fast årsavgift. Ett kreditkort ska vara en ekonomisk trygghet men i vissa fall kan det eskalera och då bli en ond cirkel. Du ska inte använda ditt kreditkort för köp du egentligen inte har råd att betala eftersom det trots allt är en summa som du behöver betala så småningom – även om det är via delbetalning.

Även om du väljer ett gratis kreditkort kommer det göras en kreditupplysning på dig. Detta görs via UC i dagsläget. En kreditupplysning görs för att kreditutgivaren ska kunna garantera att du har kapacitet att betala tillbaka din kredit/lånet. Om du inte har de ekonomiska krav som krävs är det stor chans att din ansökan inte kommer bli beviljad.

Med gratis kreditkort är det precis samma krav som gäller som för kreditkort med årsavgift. Du behöver vara minst 18 år (observera att ålder kan variera och vissa kreditutgivare har angett högre ålder än 18 år), du kan ej ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos exempelvis Kronofogden. Det krävs också att du är folkbokförd i Sverige och att du har bott i Sverige det senaste halvåret. Dessutom behöver du uppge din inkomst och sysselsättning för att kreditutgivaren ska kunna göra en rättvis bedömning av ditt ärende. Tänk dock på att alla ärenden behandlas individuellt.

Vanliga frågor och svar gällande gratis kreditkort

Det är inte ovanligt att ha frågor gällande gratis kreditkort. Här nedan har vi samlat de absolut vanligaste frågorna och svaren på dessa. Har du några specifika frågor om gratis kreditkort kan du alltid kontakta respektive kreditutgivare. Ofta har de en kundtjänst som är öppen på vardagar under specifika öppettider.

Är ett kreditkort som ej har en årsavgift verkligen gratis?

Det som benämns som gratis är kreditkort som inte har någon årsavgift. Många kreditkort har inte en överdrivet hög årsavgift så i vissa fall kan det absolut vara värt att ta ett kreditkort med en årsavgift. Medan andra kreditkort har en högre årsavgift som kan uppgå till flera tusen kronor per år. Med ett kreditkort tillkommer alltid räntor och avgifter vilket innebär att i slutändan blir det aldrig gratis.

Vilket är det bästa gratis kreditkortet?

Det skiljer sig mycket vad som anses vara det bästa gratis kreditkort. Exempelvis om du vill ha bonusar på alla dina köp, försäkringar eller andra förmåner. Medan vissa helt enkelt bara vill ha ett så billigt kreditkort som möjligt. Det gäller att kolla på kreditkort utifrån vad du själv vill ha och vilket behov som finns då människors behov skiljer sig mycket åt.

Hur vet jag att ett kreditkort är gratis?

Det du kollar på är vilken årsavgift ett kort har och om det då står 0 kronor innebär det att det anses vara ett gratis kreditkort. Det kan vara klokt att läsa vilka villkor som gäller för att kontrollera att det inte förekommer några andra typer av oförutsedda avgifter för kreditkortet.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är gratis kreditkort ett hett ämne vilket är förståeligt. Begreppet kan dock vara en aning missvisande då det i praktiken inte är ett helt gratis kreditkort när det ändå blir en kostnad tillslut. Idag finns det faktiskt ett flertal gratis kreditkort och här på vår sajt har vi recenserat flera utav dem. Många gratis kreditkort har precis som vilka andra kreditkort ett bonussystem där du får en bonus på varje köp men också andra förmåner i form av försäkringar och reseskydd. Ett gratis kreditkort innebär alltså inte att det är ett sämre kreditkort bara för att det inte är någon årsavgift.

Med ett gratis kreditkort kan du välja huruvida du vill betala det totala beloppet direkt eller om du vill välja delbetalning. Med delbetalning kommer du få en faktura varje månad med dina köp för föregående månad. Det är viktigt att du betalar fakturan i tid då det annars tillkommer diverse avgifter och dröjsmålsränta.

När du ansöker om ett gratis kreditkort är det givetvis vissa krav som behöver uppfyllas. Om kraven inte uppfylls kommer du med stor sannolikhet inte få din ansökan beviljad. Det görs alltid en kreditupplysning på dig för att se hur din ekonomiska situation ser ut och om du har möjlighet att betala en kredit. Det kan hända att du får din kreditkortsansökan beviljad men med en lägre kreditgräns än vad du önskade. Med vissa kreditkort kan kreditgränsen höjas när du har varit kund några månader men den kan även sänkas om du exempelvis betalar fakturorna försent.