Bästa Kreditkort

Kreditkort Ger En Mer Ekonomisk Frihet

Kreditkort utan UC

Kreditkort utan UC

I dagsläget är det inte möjligt att få ett kreditkort beviljat utan en UC. Detta görs för att få en tydlig översikt vilken kreditvärdighet du har och om du är kapabel till att betala tillbaka en summa på kredit. Om inte en kreditupplysning hade gjorts hade det blivit en stor risk för kreditutgivare då det hade funnits stor chans att de inte får pengarna tillbaka som lånats ut på kredit. Det är viktigt att ha i åtanke att ett kreditkort är ett slags lån och pengar som du faktiskt behöver betala tillbaka.

I en kreditupplysning ser kreditutgivaren exempelvis om du har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden vilket resulterar till att din kreditkortsansökan med största sannolikhet kommer nekas.

Faktum är att det garanterat finns kreditgivare där ute som gärna hade skippat kreditupplysningen men en kreditprövning måste göras enligt den svenska konsumentkreditlagen. Skulle kraven för kreditkort ändras och ingen UC skulle krävas kommer vi givetvis att recensera dessa kreditkort här på sajten.

Här kommer vi ta upp all information kring kreditkort utan UC, vad UC innebär och vad som kan göras om du vill ansöka om ett kreditkort men har en betalningsanmärkning. Längst ner hittar du en kort sammanfattning om du endast vill ha en snabb överblick vad kreditkort utan UC innebär.

Vad innebär ett kreditkort utan UC?

Ett kreditkort utan UC är idag inget som finns. Samtliga ansökningar som görs för kreditkort genomgår en kreditupplysning hos Upplysningscentralen som är den ledande leverantören av digitala företags- och konsumentinformationstjänster ända sedan 1977. Den största branschen som använder UC är förstås bank och finans för att få en bättre inblick i en konsuments ekonomi. Men det är även branscher såsom detaljhandeln, tjänstebranschen och småföretagare.

Vad betyder en kreditupplysning hos UC?

När du ansöker om ett lån, kreditkort eller om du exempelvis vill teckna ett mobilabonnemang eller betala med faktura hos en betaltjänstleverantör så görs en kreditupplysning hos UC. Detta för att få nödvändig information gällande din kreditvärdighet och din förmåga att betala. Det ges information gällande din inkomst, om du äger några fastigheter, om du har några betalningsanmärkningar samt om några tidigare kreditupplysningar har gjorts.

Anledningen till att företag och låneinstitut väljer att göra en kreditprövning hos UC beror på att de vill se hur din ekonomiska situation ser ut. De behöver även kännedom gällande betalningsanmärkningar och skulder då dessa två ofta är en avgörande faktor för huruvida du ska få ett kreditkort beviljat eller ej.

Finns det kreditkort utan UC?

Det finns inte kreditkort utan UC då det är lagkrav på att kreditutgivare ska göra en kreditprövning på samtliga som ansöker om kreditkort. Däremot finns det lån att ta så kallade blancolån där kraven inte är lika höga. Det är exempelvis möjligt att ta ett blancolån fastän du har en betalningsanmärkning. Observera att detta inte är något vi rekommenderar och ofta är räntan oerhört hög vilket innebär att det kan bli svårt att betala tillbaka ett blancolån på grund av den rörliga och fast räntan.

Varför det inte finns kreditkort utan UC beror på att det är en slags trygghet både för kreditutgivaren men också för dig som konsument. Har du inte en stabil ekonomisk situation är det inte lämpligt att ha kreditkort. Utan UC hade alla fått kreditkort beviljat oavsett om de hade varit kapabla att betala tillbaka summan eller inte. Detta hade i sin tur resulterat till en stor ekonomisk kris eftersom majoriteten inte hade kunnat betala tillbaka sin kredit.

Är du ute efter ett kreditkort utan UC förstår vi att det känns tråkigt att det inte är möjligt. Men vi rekommenderar dig då att istället se över din ekonomi och stärka din kreditvärdighet. Du kan faktiskt själv påverka din UC-score och på så vis kan du kanske få ett kreditkort beviljat i framtiden om läget inte är så ljust för tillfället. Har du lån sedan tidigare exempelvis blancolån är det en bra start att börja betala av dessa så snabbt som möjligt. Något annat som du kan tänka på är att alltid göra betalningarna i tid då detta är något som också kan sänka din kreditvärdighet om alla fakturor betalas försent eller inte betalas alls.

Vilka andra kortalternativ finns?

För dig som vill ha ett kort där ingen UC behöver göras finns det faktiskt alternativ. Observera att nedanstående kort inte är kreditkort och det är då ingen form av kreditränta eller liknande. Detta är perfekta alternativ för dig som har en inkomstkälla och får in pengar på ditt konto.

Debitkort

Ett klassiskt debitkort kan du ansöka om hos samtliga banker i Sverige utan att en UC behöver göras. Varför inte ett debitkort behöver en kreditupplysning beror på att det inte är någon kredit. Debitkort kan endast användas och betalas med så länge det finns ett saldo på kontot. Har du exempelvis 10 000 kronor på kontot och sedan gör ett inköp på 10 000 kronor kommer du inte ha tillräckligt med pengar på ditt konto för att göra några fler köp. När kortet används utan saldo kommer kortläsaren visa ”medges ej” eller liknande.

Debitkort kan personer även under 18 år få, då behövs en vårdnadshavares godkännande. Debitkortet har då vissa begränsningar och vårdnadshavaren kan i sin internetbank ha full kontroll över barnets konto och kort.

Kontokredit

En kontokredit kan vara ett väldigt smidigt sätt att ha lite mer frihet när det gäller ekonomin då du får en tillgänglig buffert på ditt vanliga bankkonto. Kontokrediten är alltså något du ansöker om en gång och blir då kopplat till ditt bankkonto. Detta kan vara ett bra sätt om du exempelvis får en oväntad utgift i slutet på månaden och det är tre dagar kvar till lön.

Kontokrediten aktiveras endast när du inte har pengar på kontot vilket betyder att om du har 3000 kronor på kontot och du behöver betala en bilreparation på 5000 kronor så har du nyttjat 2000 kronor i kontokredit. Sedan när din lön dyker upp på kontot efter några dagar kommer 2000 kronor direkt att dras av på din lön. Har du exempelvis 25 000 kronor i lön som sätts in på ditt konto kommer 2000 kronor direkt att betalas tillbaka för att täcka kontokrediten. Det innebär att du då har 23 000 kronor att röra dig med den månaden.

Är du en person som enkelt glömmer av att betala fakturor är kontokrediten optimal eftersom du inte behöver hantera någon faktura alls. Allt sker automatiskt på ditt bankkonto och även ränta och årsavgift behandlas automatiskt.

Du ansöker om kontokredit hos din nuvarande bank där du har ett betalkort. Det är sedan utifrån deras bedömning huruvida du kommer få en kontokredit beviljad eller ej. De sätter även en kreditgräns på hur mycket kontokredit du kan nyttja per månad.

Kreditkort om du har betalningsanmärkningar

Grundregeln för att få ett kreditkort med betalningsanmärkningen är att din ansökan inte kommer att bli godkänd. Majoriteten av alla kreditkortsutgivare har som krav att personer som ansöker om kreditkort inte ska ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos andra myndigheter. Har du en betalningsanmärkning och trots detta vill ha ett kreditkort kan det bli en svår process att få igenom detta. Men det finns några tips som kan vara värda att tänka på:

  • Du kan alltid försöka höja din kreditvärdighet med flera medel för att visa att du trots din betalningsanmärkning har koll på din ekonomi.
  • Har du en god relation med din bank kan du exempelvis boka in ett fysiskt möte med din bankman för att gå igenom din ekonomi och visa till exempel anställningsbevis, månadsinkomst och vilka utgifter du har varje månad. Detta för att påvisa att du har möjligheten att betala tillbaka en eventuell kredit varje månad.

Undvika betalningsanmärkningar

Samtliga försöker såklart undvika betalningsanmärkningar och det är inget man skaffar med flit. Det kan exempelvis handla om att du blir sjukskriven en längre period eller arbetslös och därmed inte har möjlighet att betala de vardagliga utgifterna som du tidigare kunde.

För att undvika att hamna i en knivig ekonomisk situation med betalningsanmärkningar kan det vara fördelaktigt att försöka omförhandla dina lån och krediter. Har du till exempel varit kund många år hos din bank kan de överväga att förhandla dina villkor för att inte förlora dig som kund. En omförhandling kan resultera i sänkta månadskostnader.

För att förbättra din kreditvärdighet trots betalningsanmärkningar behöver du till exempel betala av kvarstående skulder och blancolån om du har detta. För att göra denna process snabbare kan du försöka sälja av grejer om du har något av värde hemma. Har du kanske samlarobjekt som är värt en del eller kanske porslin eller något annat?

Vad som menas med en betalningsanmärkning är att du ej har betalat av en skuld och att den gått vidare till Kronofogden. Betalningsanmärkningen finns kvar i systemet i 3 år oavsett om du har betalat av den eller inte.

Finns det kreditkort med lägre krav?

Det finns kreditkort som inte har höga krav när det gäller årsinkomst eller sysselsättning. Det finns även kreditkort där åldersgränsen är 18 år medan andra kräver att du är över 20 år. Däremot finns det inga kreditkort utan UC. I praktiken finns det inte heller kreditutgivare som accepterar betalningsanmärkningar. Därför är det viktigt att du ser över din ekonomi innan du ansöker om ett kreditkort för att garantera att du uppfyller de krav som anges. Om kraven ej är uppfyllda är risken stor att din ansökan blir nekad. Ju fler kreditupplysningar och kreditkortsansökningar som görs desto lägre blir din kreditvärdighet. Därför rekommenderar vi dig endast att ha ett kreditkort då det räcker gott och väl. Du kan på vår sajt jämföra de olika kreditkorten och hitta det som passar dig allra bäst oavsett vilka preferenser du kan tänkas ha.

Ansök om kreditkort utan UC

När du ansöker om ett kreditkort kan du enklast göra detta direkt på internet. Det finns även möjlighet att göra det genom att fylla i en blankett som du sedan skickar in till banken/kreditgivaren. Väljer du att skicka in en blankett kommer handlingstiden vara något längre medan du via nätet ofta får återkoppling inom några arbetsdagar. Detta beror givetvis på hur högt tryck det är och hur snabb kreditupplysningen är kreditgivaren tillhanda.

I din ansökan behöver du fylla i din personliga information såsom namn, efternamn, mejladress, bostadsadress, vad du har för slags sysselsättning om det är från arbete, CSN, lån, pensionssparande och så vidare.

Dina uppgifter behöver vara korrekta då det kommer göras en kreditupplysning på dig sedan för att se över din ekonomi. Det är utifrån din kreditvärdighet som din kreditkortsansökan kommer bli beviljad eller ej samt hur hög din kreditgräns ska vara.

När ansökningsprocessen är färdig kommer kreditutgivaren återkomma till dig. Om din ansökan är godkänd skickas ditt kreditkort till din adress.

Vilka kreditkort utan UC är bäst?

Eftersom det inte finns några kreditkort utan UC har vi nedan listat några kreditkort som vi rekommenderar. Dessa har låg årsavgift och en rimlig kreditränta.

Norwegian kreditkort

Norwegian kreditkort erbjuder en kreditgräns på högst 100 000 kronor och krediträntan ligger på 19,99 %. Det som är fördelaktigt med Norwegian kreditkort är att du har tillgång till ett attraktivt bonussystem samt att du har reseförsäkring och avbeställningsskydd inkluderat. Årsavgiften för detta kreditkortet är 0 kronor och då har du en hel del förmåner som ingår bland annat får du 10 % Norwegian Rewards på flygbiljetter med flygbolaget Norwegian.

Supreme card

Med detta kreditkort har du en räntefri period på 60 dagar vilket är något längre än hos konkurrenter. Kreditgränsen ligger på 30 000 kronor och krediträntan är mellan 14,36 – 19,32 %. Något som är bra med Supreme card är att årsavgiften är 0 kronor och du kan välja att ha upp till 6 månaders räntefri delbetalning. Det är Resurs Bank som är kreditutgivare för Supreme card och du ansöker om kreditkortet på deras webbsida. Du kan även ta kontakt med kundservice om du har några eventuella frågor inför din ansökan som du vill ha besvarade.

Supreme card woman

För dig som vill ha ett kreditkort men samtidigt göra en god gärning så är Supreme card woman kreditkortet för dig. Årsavgiften ligger på 295 kronor och är relativt lågt jämfört med andra. Kreditgränsen uppgår till 150 000 kronor och du har räntefritt upp till hela 60 dagar. Krediträntan är på mellan 12,36-17,32 %. Du får en bonus på alla inköp som görs med kortet och dessutom skänks en viss procent till Cancerfonden. Ju mer du använder kortet desto mer skänks till Cancerfonden. Bortsett från detta så får du dessutom en kompletterande reseförsäkring.

Fördelar med kreditkort

Det finns förstås några fördelar med att ha ett kreditkort redo i plånboken. Många känner att det är en ekonomisk trygghet att alltid ha möjlighet att betala om exempelvis olyckan skulle vara framme. Ett kreditkort kan också vara fördelaktigt på resan eller om du köper en resa då det ofta ingår olika försäkringar såsom avbeställningsskydd och reseförsäkring.

Ett kreditkort ska användas med sunt förnuft och för dig som har en bra kontroll över din ekonomi kan ett kreditkort vara bra att implementera i plånboken. Givetvis ska du endast använda kreditkortet vid nödvändiga fall och för utgifter som inte är vardagliga. Det rekommenderas inte att du använder ett kreditkort på en vardaglig basis utan till exempel om det är en oväntad utgift eller att du behöver laga en tand exempelvis.

Något som är värt att nämna är att du med ett kreditkort har en mängd olika förmåner och rabatter att ta del av. Beroende på vilket kreditkort du väljer varierar såklart utbudet av rabatter och erbjudanden men vanligtvis är det förmåner såsom bonussystem. Detta innebär att du får en bonus/cashback på varje köp som görs med ditt kort. Bonusen kan du sedan omvandla till riktiga pengar eller nyttja på olika produkter och/eller tjänster.

Nackdelar med kreditkort

Ett kreditkort kan även innebära negativa konsekvenser och det är därför det är viktigt att du känner till samtliga aspekter av att inneha ett kreditkort. Det är ett lån som behöver betalas tillbaka i tid och om detta inte görs kommer det resultera till högre kostnader och i värsta fall även betalningsanmärkningar som går till Kronofogden om inte betalningarna görs.

Att ha ett kreditkort ska inte resultera till en överkonsumtion och du ska inte köpa prylar som du egentligen inte har råd att köpa. Ett kreditkort kan ses som en ekonomisk trygghet i nödfall och inte som ett sätt att kunna köpa prylar på delbetalning.

Många som har kreditkort väljer delbetalning vilket innebär att du under en period kommer betala en viss summa varje månad för dina köp som gjorts med ditt kreditkort. Om du inte betalar fakturorna i tid tillkommer avgifter och dröjsmålsränta. Vet du med dig att du har svårt att betala fakturor i tid är det allra bästa att avstå ett kreditkort då det lätt blir så att kostnaden skenar iväg om betalningarna inte sker i tid.

Det är viktigt att ha kännedom om vilka räntor och avgifter som gäller för det kreditkort du ansöker om. Det kan skilja sig avsevärt och det är trots allt räntan som till stor del avgör hur hög den slutliga kostnaden kommer bli.

Vanliga frågor och svar gällande kreditkort utan UC

Nedan har vi sammanställt de vanligaste frågorna och svaren gällande kreditkort utan UC.

Vad händer om jag har en betalningsanmärkning?

Har du en betalningsanmärkning är det tyvärr stor chans att din kreditkortsansökan kommer nekas. Eftersom det i dagsläget inte finns några kreditkort utan UC finns det inget sätt att ”gå runt” en betalningsanmärkning.

Vilka är de bästa kreditkorten utan UC?

Det finns i dagsläget inga kreditkort där en UC inte görs. Detta är nämligen ett lagkrav. Däremot finns det andra bra alternativ till kreditkort utan UC som du kan läsa om här på vår webbsida.

Vad är åldersgränsen för kreditkort?

Åldersgränsen varierar men den lägsta åldern är 18 år. Vissa kreditutgivare väljer dessutom en högre ålder såsom 21 år. Därför bör du kontrollera att du inte är för ung i samband med att du ansöker om ett kreditkort.

Vad står UC för?

UC är en förkortning på Upplysningscentralen och är en utav de ledande inom digitala informationstjänster. De har varit verksamma sedan år 1977. Du kan själv kolla din kreditvärdighet och när du gör detta så kommer det inte påverka din UC-score. Det är endast när utomstående aktörer gör en kreditupplysning som ditt score ändras.

Sammanfattning

Kreditkort utan UC hade varit en dröm för många men faktum är att det är lag på att kreditutgivare ska göra en kreditupplysning på alla som ansöker om kredit. Anledningen till detta är för att en bakgrundskoll kan påvisa huruvida en person har förmågan att betala tillbaka en kredit eller ej. Det är också som en säkerhet på kunden i fråga om de har väldigt svåra ekonomiska problem så är inte ett kreditkort särskilt lämpligt.

Det finns inte några kreditkort utan UC men det finns förstås andra alternativ att välja på. Du kan exempelvis ansöka om en kontokredit hos din nuvarande bank och då gör dem själva bedömning huruvida du bör ha en kontokredit eller ej. En kontokredit fungerar som så att krediten aktiveras på ditt vanliga konto när det inte finns några pengar kvar. Har du till exempel 1000 kronor på ditt konto och gör ett köp på 2000 kronor kommer krediten på 1000 kronor att aktiveras. Sedan när du får in pengar på kontot igen kommer krediten automatiskt att dras av. Därför sker det ingen så kallad delbetalning eller liknande som annars är ett vanligt förekommande med kreditkort.

Generellt har kreditkortutgivare samma typ av krav. Det vill säga att du ska vara över 18 år, inte ha några betalningsanmärkningar och en typ av inkomst. Det brukar även krävas att du ska vara folkbokförd i Sverige i minst 6 månader. En betalningsanmärkning innebär ofta att din kreditkortsansökan inte kommer att bli godkänd. Det du kan göra är att försöka höja din kreditvärdighet och kanske boka in ett fysiskt möte med din bankman för att diskutera ett kreditkort. Observera att en betalningsanmärkning försvinner efter 3 år vilket innebär att du kan ansöka om kreditkort efter 3 år då det ej kommer synas i systemet längre.