Bästa Kreditkort

Kreditkort Ger En Mer Ekonomisk Frihet

Kreditkort Utan Valutapåslag

Kreditkort Utan Valutapåslag

Om du är ute och reser en del och vill använda ditt kreditkort på semestern är det stor skillnad om du väljer ett kreditkort utan valutapåslag eller ett med. Därför rekommenderas det alltid att välja ett kreditkort utan valutapåslag om det ska användas när du befinner dig utanför Sverige. I dagsläget finns det ett flertal kreditkort som inte har något valutapåslag men däremot finns det betydligt fler som istället har lagt på denna typ av avgift.

Vad menas med valutapåslag?

Vad som menas med valutapåslag innebär att det tas ut en avgift så fort du använder kortet utomlands. Det är en procentuell avgift som kan ligga på mellan 1 – 2 % men det finns kort som har betydligt högre avgift än så.

I praktiken innebär ett valutapåslag på 1 % att du vid ett köp på 10 000 kronor behöver betala en avgift på 100 kronor. Om du är på en kort semester eller inte använder ditt kreditkort för alla dina köp så kommer ett valutapåslag inte märkas särskilt mycket.

Men om du använder kortet kontinuerligt och för stora summor kan det lätt bli så att avgiften skenar iväg. Därför är det många som föredrar att välja ett kreditkort utan valutapåslag för att undvika denna typ av avgift.

Fördelar med ett kort utan valutapåslag

Om du väljer ett kreditkort som inte har något valutapåslag kommer du undvika en extrakostnad som annars hade varit aktuell för alla dina köp. Ju högre summa du köper för desto högre summa som valutapåslag. Köper du exempelvis något för 30 000 kronor och det är ett valutapåslag på 2 % blir avgiften 600 kronor.

Om du reser ibland och då vill ha ett kreditkort som en ekonomisk trygghet, kanske om det skulle hända något på resan eller att det blir en akut utgift, då är det bra att välja ett kreditkort utan valutapåslag.

Några exempel på kreditkort utan valutapåslag

Är du ute efter ett sådant här kort har vi nedan listat de absolut bästa korten för ändamålet. På vår sajt kan du enkelt jämföra de olika kreditkorten för att hitta något som passar just dina preferenser.

Kreditkort utan valutapåslag och uttagsavgift

PFC kortet är ett populärt kort fastän det inte har någon kredit. Det är ett vanligt debitkort men du kan i efterhand välja att delbetala dina köp som har gjorts med kortet. Detta förutsätter att du har ett saldo på kortet i samband med att köpet ska göras. Därefter kan du ansöka om delbetalning istället och på så vis får du en faktura varje månad med ett angivet belopp att betala. Delbetalningsperioden är vanligtvis på 12 månader och efter dessa månader behöver hela skulden vara återbetald.

PFC kortet är ett kreditkort utan valutapåslag och uttagsavgift men det fantastiska är att kortet inte heller har någon årsavgift. Tyvärr har inte kortet någon bonus och detta är väl en utav nackdelarna som finns med kortet. Majoriteten av alla kreditkort har någon form av bonussystem och förmåner vilket också är en av anledningarna till att allt fler väljer kreditkort med högre årsavgift.

Finns det kreditkort utan valutapåslag och årsavgift?

PFC kortet som nämndes ovan har varken valutapåslag, årsavgift eller uttagsavgift. Men däremot verkar det inte finnas något kreditkort som har exkluderat alla dessa tre. Årsavgiften är mycket vanlig för kreditkort och så även uttagsavgiften. I många fall är inte årsavgiften särskilt hög utan kan landa på några hundra kronor. Däremot kan avgiften för uttag vara desto saftigare. Vanligtvis ligger den på minst 35 kronor och ofta 3 % av den totala summan du tar ut. Ett kreditkort som ej har valutapåslag eller någon årsavgift kan vara svåra att hitta men här på vår sajt jämför vi kreditkort och du kan garanterat hitta något som passar dig.

Vem bör välja ett kreditkort utan valutapåslag?

Om du är ute och reser en hel del eller exempelvis om du arbetar utomlands kan det vara fördelaktigt att kolla upp ett kreditkort utan valutapåslag. Särskilt om du använder kreditkortet för majoriteten av dina inköp så kan det annars bli en hög extrakostnad om du har ett kreditkort med valutapåslag.

Det spelar ingen roll vilken valuta det gäller förutom svenska kronor. Befinner du dig i ett skandinaviskt land kommer det fortfarande läggas på ett valutapåslag om du gör ett inköp.

Om du däremot endast kommer använda ditt kreditkort i Sverige spelar det alltså inte så stor roll om det är extra avgifter för inköp och uttag utomlands. Dock är det många som vill ta med sig sitt kreditkort på resan för att känna en trygghet om något oväntat skulle inträffa eller om man behöver göra något dyrare inköp som man inte kunde förutse.

Vilka avgifter och räntor gäller?

Ett kreditkort utan valutapåslag fungerar på samma sätt som ett vanligt kreditkort där du behöver betala eventuella avgifter och räntor. Vilka räntor som gäller är individuellt men vanligtvis ligger de på mellan 15,00-20,00 %. Utöver räntor brukar det även tillkomma exempelvis aviavgift därför rekommenderas det att välja e-faktura så du slipper denna typ av avgift som är väldigt onödig.

Det som du behöver ha i åtanke när du väljer kreditkort är att dina köp inte ska gå till överdrift. Det är trots allt pengar som du behöver betala tillbaka och då med en ränta vilket innebär att ditt köp kommer bli dyrare i slutändan.

Väljer du att inte delbetala utan att du då betalar av det totala beloppet varje månad kommer inte några räntor eller andra avgifter förekomma. Därför är det allra bästa att alltid betala kreditbeloppet omedelbart för att undvika extrakostnaderna.

Hur du väljer rätt kreditkort

Är du ute efter ett kreditkort är det dina preferenser som spelar stor roll. Kanske vill du ha några specifika rabatter, tillgång till flygplatslounger eller bonussystem inkluderat med ditt kort? Eller är det andra faktorer som är viktigare för dig såsom försäkringar, valutapåslag när du befinner dig utomlands samt uttagsavgifter.

Majoriteten av kreditkorten erbjuder någon form av förmån och det kan vara allt från bonussystem till rabatterade priser på exempelvis drivmedel. Men det kan också vara att en viss procent skänks till välgörenhet när du använder ditt kreditkort.

Trots att bonusar och förmåner kan kännas som en hög prio är det viktigt att du kontrollerar vilka räntor och avgifter som gäller. Det ska inte vara orimligt höga avgifter och räntor och även avgifter som du kanske inte tänker på såsom fördröjningsränta, påminnelseavgifter med mera om du skulle glömma att betala en faktura.

Det finns också kort som inte har någon typ av årsavgift. Årsavgiften kan ligga på allt från 200 kronor till 3000 kronor beroende på kort. Bara för att ett kreditkort inte har någon årsavgift innebär det inte att det är ett sämre kort. Ofta ingår det ändå olika förmåner och bonussystem fastän kortet är helt gratis. Däremot är det ofta bättre rabatter och större utbud av bonusar och förmåner om du väljer ett kort som har en årsavgift.

Frågor och svar om kreditkort utan valutapåslag

Nedan har vi samlat de absolut vanligaste frågorna om kreditkort utan valutapåslag. Om du har en specifik fråga gällande ett kreditkort råder vi dig att direkt kontakta kreditutgivaren för att få bästa möjliga svar. Vi tar dock upp mycket i våra kreditkort recensioner så det kan vara en början att läsa dem.

Är det bättre med ett kreditkort utan valutapåslag?

Om det finns ett kreditkort som har samtliga preferenser du vill ha och det inte heller är något valutapåslag är det självklart bättre att välja utan valutapåslag än med. Med valutapåslag innebär det en procentuell avgift på samtliga köp som sker utomlands vilket såklart är något som kan undvikas med ett kort som ej har denna typ av avgift.

Är det hårdare krav för kreditkort utan valutapåslag?

Kreditkort generellt har liknande krav vilket innebär att du behöver vara över 18 år gammal, folkbokförd i Sverige sedan 6 månader tillbaka och du behöver även ha en form av inkomst. Detta är något du uppger i din kreditkortsansökan.

Jag har en betalningsanmärkning – kan jag få ett kreditkort beviljat ändå?

Chanserna att du får ett kreditkort beviljat med en betalningsanmärkning är tyvärr mycket små. Ofta är det ett krav att man inte ska ha någon betalningsanmärkning eller tidigare skulder. Har du en betalningsanmärkning är det bästa att betala av skulden så fort som möjligt och därefter vänta tre år med att göra en kreditkortsansökan då betalningsanmärkningen inte finns kvar i systemet efter denna tiden.

Hur många kreditkort bör man ha?

Egentligen räcker det ju med ett kreditkort. Har du ett kreditkort kan du göra nödvändiga inköp på kredit och sedan delbetala dessa om du önskar det. Därför är det ganska onödigt att ha flera kreditkort och ju fler kreditupplysningar som görs på dig desto lägre kreditvärdighet får du. Därför bör man undvika att ansöka om flera kreditkort då det påverkar kreditvärdigheten. Sedan kan det också bli svårt att hålla koll på de olika fakturorna och betalningarna som ska göras till de olika kreditutgivarna.

Vad händer om jag inte kan betala en faktura?

Har du valt delbetalning kommer du få en faktura varje månad med föregående månandes inköp som gjorts med ditt kreditkort. Det är viktigt att du betalar dina fakturor i tid då det annars tillkommer diverse avgifter och dröjsmålsränta. Om fakturorna ändå inte betalas kommer de tillslut hamna hos Kronofogden. Vissa kreditkort har ett betalskydd som kan vara bra att ha som tillägg. Detta innebär att om du blir arbetslös eller sjukskriven kommer betalskyddet att täcka dina kostnader för kreditkortet och du behöver då inte betala under en viss period. Observera att betalskyddet har vissa villkor för att det ska gälla.

Varför görs en kreditupplysning?

Faktum är att det är lag på att en kreditutgivare ska göra en kreditupplysning på alla som ansöker om kreditkort. Detta för att se att du har förmågan att betala tillbaka krediten men också se över din ekonomiska situation.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är ett kreditkort utan valutapåslag ett bra val för dig som reser mycket eller kanske till och med bor utomlands. Använder du ett kreditkort utomlands som har valutapåslag innebär det att du får betala en procentuell avgift på varje köp som görs under din utlandsvistelse. I långa loppet kan detta bli en hög kostnad fastän det bara är en procentuell avgift på 1-2 %. För att undvika denna onödiga avgift rekommenderas det att istället se vilka kreditkort utan valutapåslag som finns tillgängliga. Ofta har dessa också bra förmåner och bonussystem. Dock förekommer det ofta en årsavgift.

Om du väljer ett kreditkort utan valutapåslag är det precis samma koncept som ett vanligt kreditkort. Du kommer kunna välja huruvida du vill betala det totala kreditbeloppet direkt eller välja delbetalning. Med delbetalning kommer du få betala räntor och avgifter och du får då en faktura varje månad. Denna faktura fungerar som en vanlig faktura med OCR-nummer, förfallodatum med mera vilket betyder att det är mycket viktigt att den betalas i tid. Om du inte betalar den i tid tillkommer avgifter och även fördröjningsränta vilket kan göra att det blir mycket höga extrakostnader i slutändan. Om fakturor trots fördröjningsränta och avgifter inte betalas kommer det hamna hos Kronofogden och resultera till en betalningsanmärkning.

När du ansöker om ett kreditkort kommer det göras en kreditupplysning på dig. Denna görs för att se hur din ekonomi ser ut och även om du har möjligheten att betala tillbaka en eventuell kredit. Det är kreditupplysning som ger underlag på om du ska få din ansökan beviljad eller nekad samt på hur hög din kreditgräns ska vara. Om du ansöker om flera kreditkort hos olika kreditutgivare kommer det göras flera kreditprövningar. Detta påverkar din kreditvärdighet och därför rekommenderas det att börja med en ansökan och ett kreditkort.

Om du har en betalningsanmärkning kommer det i princip bli omöjligt att få ett kreditkort beviljat. Detta beror på att ett utav kraven ofta är att personen som ansöker inte får ha några  betalningsanmärkningar. Skulle du ha en betalningsanmärkning är det allra bästa att försöka betala av skulden så snabbt som möjligt och sedan efter 3 år när den inte finns i systemet längre – då kan du göra en kreditkortsansökan.